תולדות התשבץ

נוהגים להכתיר את ארתור ויין, שהיה עיתונאי וכנר בריטי, יליד ליברפול, שהיגר לארצות הברית ועבד בה, כמחבר התשבץ הראשון. ויין כינה את התשבץ שלו, שפורסם בגיליון 21 בדצמבר 1913 של כתב העת New York World, בשם Word-Cross Puzzle, אולם טעות בהדפסה כמה ימים מאוחר יותר הפכה את השם ל-Cross-Word וזה השם שהתקבע בשפה האנגלית כשם לתשבץ, crossword.

המערערים על ראשוניותו של ויין מזכירים שכבר ב-1850 הופיעו בכתבי עת צרפתיים ריבועי קסם (תשבץ קטן שבו המאוזן זהה למאונך) ואף הצלבות בצורת משולש, מעוין וכוכב. תשבצים ראשונים אלה פורסמו במדור Jeux d`esprit, אך הטרנד הזה דעך זמן רב לפני הופעת התשבץ של ויין. גם בעיתונות האנגלית התפרסמו ריבועי קסם לפני הופעת התשבץ של ויין. האיטלקים טוענים לתשבץ שקדם לתשבץ של ויין, התשבץ האיטלקי, בשפתם cruciverba, פורסם על ידי ג'וספה אירולדי Giuseppe Airoldi בשנת 1890, ב-Secolo Illustrato della Domenica.

גם אם ויין לא ממש המציא את התשבץ, הוא שכלל אותו ועל כן הוא ראוי להיזכר בהיסטוריה של התשבץ. פרסום תשבצים בעיתון בו עבד ויין הפך להיות תופעה שכיחה ובהדרגה התופעה התפשטה גם לעיתונים אמריקאיים נוספים.

בשנת 1924 הופיע קובץ התשבצים הראשון בהוצאת סימון ושוסטר Simon & Schuster, Inc ובנובמבר, באותה שנה, התשבצים חצו את האוקיאנוס והתחילו להתפרסם בעיתונות האירופאית, באנגליה ב-Morning Post ובצרפת ב-Dimanche Illustre. שנתיים מאוחר יותר, ב-1926, נמכרו חוברות תשבצים בשפה האנגלית במספר גדול מ-10.000.000 ומאז התחום רק מתרחב, משתכלל וזוכה להצטרפותם של פותרים רבים המוצאים בתשבצים אתגר והנאה.

אודות אריה ענבר

המייסד, הבעלים והעורך הראשי של "הוצאת ענבר"
פורסם בקטגוריה אטימולוגיה, היסטוריה ודתות, תשבצים וחידות, עם התגים , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

One Response to תולדות התשבץ

  1. מאת Anitra‏:

    Good to see a talent at work. I can't match that.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *