תולדות הסהר

 

סהר הוא הצורה ההנדסית הנוצרת, כשגוזרים עיגול מתוך עיגול גדול יותר, המשיק לו בשתי נקודות. הסהר הוא גם הצורה בה רואים את הירח בימים מסוימים.

במאה השביעית, לפני הספירה הנוצרית, יווני בשם ביזאס, שמוצאו מהעיר מגארה (בקרבת אתונה), נחת במקום בו שוכנת כעת איסטנבול והקים שם עיר, שנשאה את שמו, ביזנטיון. מאוחר יותר, כעבור הרבה שנים, העיר הייתה בת ברית של אתונה והאגדה מספרת, שאויבן המשותף, המלך פיליפ המקדוני, זמם לתקוף את העיר בלילה חשוך, אך אור בהיר (הירח), שהבליח לפתע, הציל את העיר מכיבוש. התושבים אסירי התודה הקימו פסל לאלת הירח וקבעו כסמלם את הסהר. שוב עברו שנים והעיר, שהייתה בת ברית של רומי, הסתבכה כשתמכה במי שלא הגיע לכס הקיסרות ועוררה את זעמו של האחד שהגיע. הקיסר הזועם תקף את העיר והרס אותה. השנים חלפו וקיסר רומי אחר החליט להעביר את בירתו למזרח התיכון ובחר את חורבות ביזנטיון, כדי לבנות עליהן את הבירה החדשה. שם העיר נקבע "רומא החדשה”, אך הכל קראו לה בשם "קונסטנטינופול", לפי שם הקיסר שבנה אותה, קונסטנטינוס. קונסטנטינופול ירשה מביזנטיון את סמלה וכך היה הסהר לסמל העיר החדשה. בהמשך צירף לה קונסטנטינוס גם את הכוכב וכל החיילים הביזנטים נשאו את סמלי הסהר והכוכב. השנים לא עצרו מלכת, האימפריה הביזנטית ידעה גדולה, אך הגיעה גם עת השפל ולבסוף במאה החמש עשרה נפלה קונסטנטינופול ונכבשה על ידי הטורקים העותמאנים.

הכובשים העותמאנים המוסלמים בזזו את העיר מאוצרותיה ולבסוף בזזו ממנה גם את סמליה וכך הפכו הסהר והכוכב לסמלי האימפריה העותמאנית ובאמצעותה לסמלי צבאות האיסלאם. גם האימפריה העותמאנית נכחדה, אך הסמלים נשמרים בעיר איסטנבול (הגלגול הטורקי של קונסטנטינופול), בדגל טורקיה המודרנית ובדגליהן של כמה מדינות מוסלמיות, מטוניסיה ועד פקיסטן, מאיי קומורו ועד הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, מאוזבקיסטן עד מאוריטניה ועוד. גם מדינה אחת שאינה מוסלמית קבעה את הסהר בדגלה, סינגפור.

הזיהוי בין הסהר ובין האיסלאם גרר גם שימוש בסמל הסהר האדום כתחליף לשימוש בסמל הצלב האדום, סמל נוצרי מובהק, שצרם למוסלמים.

אודות אריה ענבר

המייסד, הבעלים והעורך הראשי של "הוצאת ענבר"
פורסם בקטגוריה היסטוריה ודתות, מתמטיקה, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *